Gepubliceerd: 21-11-2019, laatst gewijzigd: 29-03-2023

Wat houdt dit in:

 • De werkgever heeft de verplichting om werknemers een aanbod te doen met vaste uren; Arbeidsovereenkomsten zonder vaste uren per maand worden vanaf 2020 aangemerkt als oproepovereenkomsten. Dit geldt ook voor min-max contracten. Deze medewerkers hebben recht op een aanbod voor vaste uren zodra ze een jaar in dienst zijn. Als medewerkers al langer in dienst zijn moeten ze voor 1 februari 2020 een aanbod van hun werkgever ontvangen. Voor bedrijven met veelvuldig flexibel inzetbaar personeel hebben deze nieuwe regels een grote impact.

 • Drie contracten in drie jaar; Vanaf 2020 mag een werkgever drie opvolgende bepaalde tijd contracten aanbieden in drie jaar. Nu is dit nog drie in twee jaar. Ook voor medewerkers die nu reeds een eerste verlenging krijgen kan rekening gehouden worden met deze verlenging, veel bedrijven werken nog met 8 maanden contracten.

 • Transitievergoeding vanaf dag 1; De transitievergoeding voor werknemers die uit dienst gaan wordt met ingang van 2020 al vanaf de eerste werkdag berekend. Op dit moment is dit pas na twee jaar. De vergoeding is wel lager, maar gaat ook over de tijd voor 2020 berekend worden. Het is dus van belang om slapende dienstverbanden van minder dan 2 jaar nog dit jaar af te sluiten.

 • Sectorpremie verdwijnt, contract bepalend; De sectorpremie komt te vervallen, in plaats daarvan wordt de Awf premie (WW) gesplitst in een laag en hoog percentage, welke sectorafhankelijk is. De lage premie is 2,94% en mag alleen maar toegepast worden indien:
  - er een schriftelijk contract is voor onbepaalde tijd
  - er geen oproep of min-max contract is, maar een overeenkomst met vast aantal uren
  - extra uren op jaarbasis niet meer bedragen dan 30% van de contracturen, tenzij het een contract van 35 uur per week of meer betreft
  of
  - Medewerkers die een BBL opleiding volgen met een leer-werk overeenkomst
  of
  - Medewerkers van 21 jaar of jonger met een klein baantje (max. 48 uur per 4 weken of 52 uur per maand)

  In alle andere gevallen moet de hoge premie worden toegepast. Deze ligt 5% hoger.   Met name de 30% regel vereist een goede contractregistratie.

 • WKR omhoog voor eerste € 400.000; De vrije ruimte gaat naar 1,7% over de eerste
  € 400.000 aan loonsom, over het meerdere blijft de vrije ruimte 1,2%. De extra ruimte is dus maximaal € 2.000. Verder wordt aan de gerichte vrijstelling de aanvraag van de verklaring voor goedgedrag toegevoegd. De aangifte van de WKR eindheffing over 2020 hoeft pas met de aangifte van februari 2021 mee, een maand later dan nu het geval is.

 • En verder;
  - Aanvullend geboorteverlof per 1-7-2020
  - Versobering LIV en Jeugd LIV
  - Minimumloon verhoogd naar € 1.653,60 per maand
  - Bijtelling elektrische auto omhoog naar 8% voor eerste 45K Euro
  - Fiets van de zaak met bijtelling van 7%

 

Wilt u advies over dit onderwerp specifiek voor uw persoonlijke situatie?
Laat het ons weten.

Maak een afspraak